persoonlijk

Flexitarier, wat is dat?

Vandaag eens geen recept, review of persoonlijke blog van mij. Dit keer is het meer een informatieve blog. Natuurlijk heeft het wel iets met voeding te maken natuurlijk. Deze blog gaat namelijk over het zijn van flexitariër.

Iedereen kent wel vegetarisch of vegan, maar als je zegt dat je flexitariër ben, wordt je snel vragend aangekeken. Terwijl een groot deel van de mensen eigenlijk flexitariër is.

Wat betekent flexitariër?

Als flexitariër eet je wel gewoon vlees, vis en andere dierlijke producten maar als flexitariër eet je ook regelmatig vegetarisch. Dit kan een persoon om verschillende redenen doen. De één doet het omdat het goedkoper is om niet elke dag vlees/vis te eten en de andere doet het weer omdat het beter is voor het milieu en dier en welzijn.

Is het ook gezonder om flexitariër te zijn?

Hier zijn de meningen heel erg over verdeeld. Sommige onderzoekers en voedingsdeskundige beweren dat het eten van vlees /vis en dierlijke producten slecht voor je is en dat het menselijk lichaam beter af is zonder. Ook zijn er weer onderzoekers die beweren dat het menselijk lichaam juist wel vlees/vis en dierlijke producten nodig heeft om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Of het nou gezonder is of niet, daar heb ik geen antwoord op. Ik ben zelf namelijk geen dokter of onderzoeker.

Waarom minder vlees en vis eten?

Overal lees je tegenwoordig noodkreten om minder vlees en vis te eten. Dat vlees/vis eten slecht is voor het milieu, is niet te ontkennen. Er zijn vele onderzoeken geweest en die tonen aan wat de gevolgen zijn van de vleesindustrie. Hier komen voor sommige schokkende dingen uit. Hierbij wil ik ook gelijk vertellen dat het eten van sommige vegetarische producten ook slecht kan zijn voor het milieu.

Door al deze onderzoeken lees je overal in de kranten en op social media, dat je beter minder vlees en vis kan gaan eten om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan en om het leven van de dieren te verbeteren.

Natuurlijk zeggen sommige mensen dat je gewoon helemaal geen vlees/vis of dierlijke producten moet gaan consumeren, maar iets wat je geleerd heb is soms lastig af te leren. De één lukt het wel en de andere niet. Maar een kleine verandering om minder vlees/vis en dierlijke producten te eten moet toch kunnen?

Een wereld veranderen in je eentje is lastig, maar een kleine aanpassing in je dieet zal al heel veel helpen.

Waarom ben ik flexitariër?

Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. Tegenwoordig zijn er zoveel lekkere vervangers voor vlees en vis, waardoor ik zonder erbij na te denken al regelmatig kies voor iets vegetarisch. Vlees en vis zijn niet de goedkoopste producten in de supermarkt en om op mijn budget te letten, kies is er regelmatig voor om het vlees/vis weg te laten in het gerecht.

Om toch aan de eiwitten te komen eet ik wel yoghurt, kaas, bonen/ peulvruchten en sommige vleesvervangers

Ideeën voor heerlijke vegetarische gerechten

Tegenwoordig zijn er heel veel vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Van vegetarische kroketten, groenteburger tot vegetarische zalm. Ook kan je ervoor kiezen om in plaat van een vleesvervanger iets van noten, eieren of kaas te gebruiken in je gerechten.

Mijn favoriete vegetarische gerechte zijn:

Ga jij ook voor een dagje zonder vlees?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s