Food·Recepten

Vegetarische Goulash (ook vegan)

Vandaag deel ik een receptje die ik al heel lang op mijn to-do lijstje had staan, maar nooit durfde te maken. Mijn eetstoornis stak er elke keer een stokje voor… Maar afgelopen week was het toch eindelijk zover. Van te voren gepland, uitgewerkt en ik had alles in huis. Naja dat dacht ik. Totdat ik er op het laatste moment achter kwam dat ik de tomatenblokjes was vergeten en de tijm. Dit was super voor mijn eetstoornis, want die vond dat ik het dan maar niet moest gaan maken en het uitstellen voor een andere keer. Gelukkig lukte het om tegen die stem in te gaan, het recept aan te passen en gewoon het te gaan maken.

Voor deze vegetarische goulash heb ik gekozen om de ecostoof te gebruiken. Als je geen ecostoof heb, kan het ook in de oven of in een stoofpan verder laten garen. Maar al je vaak curry’s, stoofschotels, soepen, sauzen etc maak raad ik je aan om ook een ecostoof aan te schaffen. Hiermee verbruik je veel minder energie/gas en je hoeft niet de hele dag thuis te blijven omdat je maaltijd moet verder stoven op het gasfornuis of in de oven.

Het recept voor de vegetarische goulash is trouwens super simpel en lekker. Wil je nou liever een goulash met vlees? Dan verwijs ik je door naar het recept voor deze goulash op mijn blog.

Het recept is voor 1 persoon, omdat ik thuis de enige ben die wel eens vegetarisch eet. Maak je het recept voor meerdere personen, verdubbel of driedubbel het recept dan.

Ingrediënten (1 portie)

 • 120 gram jackfruit *
 • 50 gram aubergine
 • 50 gram paprika
 • 100 gram champignons
 • 150 ml tomatenpassata
 • 2/3 teentjes knoflook
 • 1/2 tl komijnzaad
 • 2 tl paprikapoeder
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl bouillonpoeder *
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 2 tl sojasaus
 • 1 tl liquid smoke (te bestellen bij van Beekum specerijen) (kan je weglaten)
 • 1 tl Sweet Brown van Greensweetstevia (of 1 tl bruine basterdsuiker)
 • 200 tot 250ml water
 • 1 el olijfolie om in te bakken
 • evt. arrowroot of ander bindmiddel

*Ik gebruik jackfruit en bouillonpoeder van Koro. Met de code TIFFANY krijg je 5% korting op je bestelling bij de webshop.

*Je kan jackfruit tegenwoordig ook in de supermarkt kopen

Bereiding

Spoel de jackfruit onder stromend water en laat dit uitlekken. Snij ondertussen de groente in gewenste stukken en hak de knoflook fijn. Voor de knoflook kan je ook een knoflookpers gebruiken, maar zelf vind ik het fijngehakt fijner voor erdoor.

Verhit een wok op het vuur met een el olijfolie en fruit hierin de knoflook en de paprika. Voeg na ongeveer 2 minuten de aubergine en champignons bij en bak dit voor 2 minuten mee. Voeg daarna de gespoelde jackfruit, tomatenpassata, sojasaus en liquid smoke toe. Meng dit goed met elkaar en voeg daarna alle kruiden, sweet brown en bouillonpoeder toen. Ook dit meng je weer goed en doet het daarna allemaal in een (stoof)pan die in de ecostoof past. Al je het in de oven of op het vuur verder laat garen zorg je dat je het in een (ovenbestendige) stoofpan doet.

Zet deze pan op half hoog vuur en voeg het water toe. Zorg dat de groente net iets onder water staan. Breng dit aan de kook. Zodra het aan de kook is, zet je het vuur uit en doe je de pan met deksel in de ecostoof.

Laat je het verder garen in de oven. Zet de pan dan met deksel in de oven op ongeveer 140 graden.

Laat je het verder garen op het fornuis? Zet de pan op laag vuur en roer tussendoor een keer in de pan.

Laat het voor ongeveer drie uurtjes lekker verder garen. Dit zorgt ervoor dat de smaken lekker intrekken en het indikt. Na drie uurtjes is het sowieso klaar, maar het kan zijn dat het nog iets te vloeibaar voor je is. Als dat zo is, kan je de pan even op laag vuur zetten en verdikken met arrowroot of een ander bindmiddel zoals bloem/maïzena of aardappelzetmeel.

En dan is je heerlijke vegetarische en zelf vegan goulash klaar om te eten. Serveer het met rijst, noodles, aardappels of tortilla’s en je heb een lekkere gezonde maaltijd.

Ga jij dit recept ook maken? Laat het mij weten en ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt!

Veel kookplezier!

4 gedachten over “Vegetarische Goulash (ook vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s