Food·Recepten

Nationale week zonder vlees, waarom?en recept voor Gevulde portobello’s met zelfgemaakte ketjap saus (Vegan)

Deze week (11 tot en met 17 maart) is het de nationale week zonder vlees. Voor het eerst doe ik ook mee aan deze week en eet ik dus deze hele week geen vlees of vis. Normaal gesproken eet ik al niet elke dag vlees/vis, omdat ik flexitariër ben. Maar deze week eet ik dus helemaal niks van vlees of vis.

Waarom ik hier aan mee doe? Ik vind dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is, daarom ben ik flexitarier. In mijn eetpatroon wissel ik vlees en vis gerechten af met vegetarische of plantaardige gerechten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite en heeft een enorm positieve impact op mens dier en milieu.

Door het eten van minder vlees/vis ben je goed bezig voor mens, milieu en dier. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik.

Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst…

 • 130 liter water
 • 76 km aan autorijden
 • 770 gram dierenvlees

Dagje geen vlees gedurende een heel jaar?
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Per dag in de week geen vlees die je een jaar lang volhoudt, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water. Dus op naar 3 dagen per week geen vlees!

Bron: https://weekzondervlees.nl/waarom-doen-we-dit/

Om jullie een beetje te helpen, heb ik dit heerlijke recept voor jullie bedacht. Dit recept is niet alleen maar vegetarisch, het is ook nog eens Vegan. (en natuurlijk super lekker!)

Ingrediënten

 • 2 portobello’s
 • 400 gram champignon roerbakmix
 • 50 gram bulgur, ongekookt (quinoa, rijst of couscous kan ook)
 • 50 ml soja saus (Go-Tan)
 • 1 El vissaus (voor vegans en vegetariërs weglaten)
 • 20 gram Sweet brown (Greensweetstevia)
 • Sambal
 • 10 gram knoflookpasta

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de bulgur zosls er op de verpakking staat. Giet het daar a af en spoel het onder koud water. (hierdoor gaarr de bulgur niet verder door. Verhit wat olijfolie in een wokpan en wok daarin de knoflookpasta, en wokgroente.

Meng eerst in een apart kommetje de sojasaus, vissaus en sweet brown. Als je wokgroente zo goed als gaar is, dan doe je de saus erbij en de gekookte blugur. Als alles goed gemengd is kan de pan van het vuur.

Doe de portobello’s in een ovenschaal en doe daarin de vulling, eventueel nog zout en peper eroverheen. De portobello’s gaan voor ongeveer 20 minuten in de oven.

En klaar zijn je vegetarische (zelfs vegan) gevulde portobello’s!

Ga jij dit gerecht ook maken? Laat het mij weten, ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt.

Veel kookplezier, groetjes Tiffany

5 gedachten over “Nationale week zonder vlees, waarom?en recept voor Gevulde portobello’s met zelfgemaakte ketjap saus (Vegan)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s