persoonlijk

Een eetstoornis hebben is geen keuze

Deze week 22-28 februari 2021 is het National Eating Disorders Awareness Week.

Het doel van de National Eating Disorders Awareness Week (#NEDAwareness) is om eetstoornissen onder de aandacht te brengen door het publiek voor te lichten, een boodschap van hoop te verspreiden en levensreddende middelen in handen te geven van mensen in nood.

Zoals jullie wel weten vind ik het heel belangrijk dat er meer bekendheid komt over eetstoornissen. Niet alleen maar het standaard beeld van uitgemergelde meisjes op de catwalk. Op mijn blog heb ik al een aantal blogs hierover geschreven.

Vaak krijg ik ook te horen dat mensen denken dat het onze eigen “keuze” is om een eetstoornis te krijgen. Nou geloof me, ik heb er echt niet om gevraagd om in deze sh*t te komen. Daarom heb ik nog een klein stukje geschreven over “Een eetstoornis hebben is geen keuze” en dat lees je hieronder.

Maar je kiest er toch zelf voor om te gaan afvallen? Je gaat toch zelf minder eten en meer bewegen? Deze opmerkingen heb ik meerdere keren mogen ontvangen en ik ben niet de enige. Mensen die niks af weten van eetstoornissen denken dat het een eigen keuze is geweest om een eetstoornis te ontwikkelen. Maar geloof me, ik bedacht me 6 jaar geleden echt niet van “nou ik wil wel een eetstoornis krijgen”. Ja ik wilde afvallen, maar gewoon tot een normaal gezond gewicht. Dat was op dat moment ook nodig. Maar nee, ik heb niet gevraagd om daarna ook een eetstoornis te ontwikkelen. Een eetstoornis ontwikkel je ook niet zomaar. Vaak is er een of meerdere redenen voor nodig om een eetstoornis te ontwikkelen.

Puberteit

In de puberteit verandert er natuurlijk veel. Je lichaam wordt volwassen, je uiterlijk verandert, je moet zelfstandiger worden, zelf beslissingen gaan nemen en ga zo maar door. Dit kan voor sommige angst en onzekerheden meegeven. Door deze kwetsbaarheid kan je ook een eetstoornis ontwikkelen

Ingrijpende gebeurtenissen

Vaak heeft een persoon al een gevoeligheid om een eetstoornis te ontwikkelen en dit kan door een ingrijpende gebeurtenis naar voor komen. Een gebeurtenis zoals een scheiding van je ouders, gepest worden, misbruik, ziekte, een overlijden van iemand en ga zo maar door.

Aanleg

Bij sommige mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad, vallen overeenkomsten in aanleg op. Er is vaak sprake van een hogere mate van introversie of extraversie. Dit is soms ook gepaard in combinatie met een hoger IQ. Hoog gevoeligheid (HSP) kan ook een rol spelen. Hierover heb ik al eens een blog geschreven, die kan je hier vinden. Veel mensen met een eetstoornis hebben ook last van HSP. Deze hoog gevoeligheid kan ervoor zorgen dat je je verantwoordelijk voelt voor wat er om je heen allemaal gebeurt. Hierdoor heb je altijd een zware last op je schouders.

Opvoeding

Ook kan opvoeding een oorzaak zijn. Zo kan het zijn dat een van je ouders een eetstoornis heeft of heeft gehad. Of dat er in het gezin een sterke nadruk wordt gelegd op het gewicht en uiterlijk. In sommige gezinnen is het heel belangrijk om goed te presteren. Dit zorgt er vaak voor dat waardering en acceptatie van anderen en jezelf afhankelijk wordt van externe factoren. (zoals hoe je het doet op school of je werk) Pas als je het goed genoeg doet op school zullen ze je waarderen. Soms komt het in gezinnen ook voor dat je je niet alle emoties mag laten tonen. Verdriet/ huilen is een teken van zwakte. Je leert dus om deze emoties te onderdrukken en een andere uitweg te vinden ervoor. Een eetstoornis kan een uitweg ervoor zijn.

Dit zijn maar een paar oorzaken die een eetstoornis kunnen veroorzaken. Er zullen vast nog veel meer oorzaken zijn, maar 1 ding is zeker. Niemand kiest er zelf voor om een eetstoornis te ontwikkelen. Niemand kiest ervoor om zijn hele dag bezig te zijn met eten/ niet eten. Niemand kiest ervoor om zijn lichaam kapot te maken. Niemand kiest ervoor om zijn sociale leven op te geven. Niemand kiest ervoor om niks meer te kunnen.

Maar waar je wel voor kan kiezen is herstel. Heb jij een eetstoornis of denk je dat je een eetstoornis hebt? Twijfel dan niet en ga opzoek naar hulp. Praat erover met je ouders, vriendinnen of huisarts. Zij kunnen je helpen om de juiste hulp te zoeken. Zodat je weer jezelf kan worden, zonder eetstoornis.

Heb je nog vragen of zit je ergens mee, stuur mij gerust een berichtje op mijn Instagram @Tiffskitchenx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s