persoonlijk

Een eetstoornis

Op mijn Instagram @Tiffskitchenx had ik gevraagd of jullie ook interesse hadden in blogs over eetstoornissen, voeding en het herstellen van een eetstoornis. Hierop kreeg ik veel respons. Daarom ga ik vanaf nu ook tussen alle recepten door een aantal blogs plaatsten over deze onderwerpen. Hierdoor hoop ik meer openheid en bekendheid te creëren over eetstoornissen. Vandaag begin ik over Eetstoornissen in het algemeen.

Wat is een Eetstoornis

Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan eetstoornis. Vaak wordt er bij een eetstoornis gelijk gedacht aan een meisje/vrouw die broodmager is en weinig tot niks eet. Dit is het beeld wat het meest naar voren komt, maar een groot deel van de mensen met een eetstoornis hebben een gezond gewicht. Vaak is het aan de buitenkant niet te zien dat iemand een eetstoornis. Vaak zien mensen er gewoon gezond uit en eten ook gewoon. Maar schijn bedriegt. Je hebt namelijk veel meer soorten eetstoornissen, dan alleen de meest in beeld gebrachte eetstoornis, anorexia. In deze blog behandel ik de meest voorkomende eetstoornissen, zodat jullie daar een klein beetje een beeld bij krijgen. Hierbij wil ik wel vermelden dat bij ieder persoon het anders is. Een eetstoornis is nooit precies hetzelfde bij iedereen. Hierdoor is het ook vaak moeilijk om een vaste behandeling te maken voor eetstoornis patiënten, want elke eetstoornis patiënt is uniek.

Anorexia

Laten we beginnen met de eetstoornis die bij velen wel bekend is, Anorexia. Anorexia, ook wel Anorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft. Iemand die een grote angst heeft om dik te worden. Iemand die zich op een gezond gewicht al te dik voelt. Iemand met anorexia wilt graag de controle over het eten hebben, gepaard met het te weinig eten. Hoe minder je eet, hoe blijer de eetstoornis. Vaak is compensatiedrang ook te sprake, zoals extreem veel bewegen, laxeren of braken. Anorexia heeft vaak ernstige lichamelijke gevolgen en kan zelfs tot de dood leiden. 

Boulimia

Boulimia Nervosa is tegenwoordig ook een reeds bekende eetstoornis. Bij boulimia is er sprake van terugkerende eetbuien met als gevolg vaak een vorm van compensatie. Hierbij kun je denken aan braken, laxeren, extreem veel sporten, gebruik van afvalproducten, klysma’s of vasten. Iemand die boulimia heeft kan het vaak goed geheim houden, omdat het meestal niet aan de buitenkant is te zien. Eetbuien zijn vaak stiekem waar niemand het kan zien. Net zoals bij Anorexia kan Boulimia tot ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

BED, Binge eating disorder

Binge eating disorder heeft iets weg van Boulimia. Net zoals bij Boulimia heb je last van extreme eetbuien. Maar iemand met een binge eating disorder compenseert niet. Gevolgen hiervan is overgewicht en vaak tot morbide obesitas. En net zoals bij de andere eetstoornissen kan Binge eating disorder lijden tot ernstige lichamelijke gevolgen.

Binge eating disorder is minder bekend dan Anorexia en Boulimia, maar wist je dat Binge eating disorder in Nederland bij zo’n 160.000 vrouwen voorkomt, anorexia zo’n 5500 keer en ongeveer 22.500 vrouwen hebben jaarlijks boulimia. Jaarlijks melden 3400 nieuwe mensen zich bij de huisarts (Trimbos Instituut, 2006).

Orthorexia

Orthorexia is een eetstoornis waar nog niet zoveel van bekend is, maar het komt wel steeds vaker voor. Orthorexia is een eetstoornis waarbij je geobsedeerd bezig ben met gezond eten. Dit kan uit angst voor ziektes zijn of puur uit een gevoel van controle. Mensen met Orthorexia verbannen steeds meer voedingsmiddelen die in hun ogen ongezond zijn. Hierdoor krijgen ze uiteindelijk lichamelijke problemen, omdat ze vaak veel voedingsstoffen missen.

Oorzaken

Er zijn bij alle eetstoornissen geen vaste specifieke oorzaken. Bij ieder persoon zijn de oorzaken anders. Voorbeelden van oorzaken die vaak voorkomen zijn; onzekerheid, perfectionisme, seksueel misbruik, slechte gezinssituatie, pestverleden.

Belangrijke mededeling.

Zelf kamp ik nu al een aantal jaar met een eetstoornis. Ik heb het een hele tijd onder controle kunnen houden en ging het goed qua eten. Helaas ben ik begin dit jaar in een terugval gekomen en is het mij niet gelukt om zonder hulp er weer boven op te komen. Sinds eind augustus heb ik hulp ervoor. Hulp vragen is voor iemand met een eetstoornis vaak een no-go. Ik heb het ook altijd alleen willen doen, maar ik zeg je uit eigen ervaring. Alleen overwin je een eetstoornis niet. Ook al wil je het zo graag alleen doen.

Ik hoop dat ik door middel van deze blog jullie al een klein beetje een beeld heb gegeven over eetstoornissen. Struggle jijzelf of iemand die je kent met een eetstoornis? Wacht dan niet en zoek hulp en praat erover.

Heb jij nog meer vragen over eetstoornissen, stuur mij gerust een berichtje op Instagram. En zou jij graag meer over een onderwerp willen lezen? Laat het weten in een reactie.

Een gedachte over “Een eetstoornis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s