persoonlijk

HSP, Highly sensitive person

Het is tijd voor een nieuwe blog. Deze blog gaat over een onderwerp waar ik nog nooit iets over heb gedeeld, ook niet op mijn Instagram, nergens. Het is voor namelijk ook nog een beetje nieuw en daarom wilde ik er eerst meer over lezen en te weten komen, voordat ik zoiets ga delen.

img_20180628_110851.jpg

Deze blog gaat over HSP, HSP?? Zullen vele van jullie denken (dat dacht ik namelijk een tijdje terug ook nog) HSP staat voor highly sensitive person.

Ik kam dit een tijdje terug tegen op het internet en ben mij er daarna wat meer in gaan verdiepen. Ik heb er veel verschillende blogs over gelezen en video’s erover gezien. Ik herkende mij is eigenlijk alle criteria. De afgelopen week heb ik er steeds meer en meer over gelezen en zelfs verschillende tests gedaan op het internet. Die testen geloof ik niet allemaal, maar elke keer kwam wel hetzelfde eruit.

En ik weet het nu eigenlijk wel zeker. Ik ben een hooggevoelig persoon. HSP is geen stoornis of ziekte, dat is het eerste wat ik wil zeggen. Het is dus ook helemaal niet erg om hoogsensitief te zijn, alleen je moet ermee leren omgaan en dat is voor mij nog heel lastig.

Kenmerken voor HSP

 1. Vallen kleine details in je omgeving je op?
 2. Heeft de stemming van andere mensen invloed op jouw stemming?
 3. Ben je erg gevoelig voor pijn?
 4. Merk je dat je tijdens een drukke dag de behoefte hebt om jezelf terug te trekken naar een plek waar minder prikkels zijn?
 5. Ben je gevoelig voor de effecten van cafeïne?
 6. Ben je snel overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren of luide sirenes?
 7. Heb je een rijke en complexe innerlijke belevingswereld?
 8. Voel je je niet op je gemak bij harde geluiden?
 9. Raak je diep ontroerd door kunst of muziek?
 10. Wil je graag dingen volgens je geweten doen?
 11. Schrik je snel?
 12. Voel je je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd?
 13. Heb je snel door wat er moet veranderen als mensen zich niet prettig voelen in een fysieke omgeving (bijvoorbeeld het licht dimmen)?
 14. Raak je geïrriteerd als mensen je te veel dingen tegelijk laten doen?
 15. Doe je erg je best om te voorkomen dat je fouten maakt of dingen vergeet?
 16. Vermijd je gewelddadige films of series?
 17. Voel je je niet prettig als er veel om je heen gebeurt?
 18. Kun je je niet goed concentreren of ben je snel geïrriteerd als je erge honger hebt?
 19. Brengen veranderingen in je leven je van je stuk?
 20. Vallen verfijnde geuren, smaken, geluiden of kunstwerken je op en geniet je daarvan?
 21. Heeft het vermijden van situaties die overweldigend zijn bij jou een hoge prioriteit?
 22. Word je nerveus of trillerig wanneer je op je vingers wordt gekeken, waardoor je prestaties minder zijn dan gewoonlijk?
 23. Werd je als kind door je ouders of leraren vaak als verlegen of gevoelig beschouwd?

Bron

Toen ik deze kenmerken las, ging ik alle nummers opschrijven die bij mij aansloot. Uiteindelijk had ik 21 van de 23 nummers opgeschreven en dat zette mij aan het denken.
Eigenlijk vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Ik wist dat ik anders dan andere was, dat had ik het afgelopen half jaar ook heel erg op school gemerkt. Ik was niet blij met een 7, een 7 was niet goed genoeg. Als ik een opdracht maakte, was ik het uren mee bezig, omdat het perfect moest zijn.
Ook op mijn werk merk ik het, als ik bezig met ben met een ding en dan krijg ik terwijl ik nog druk bezig al te horen wat ik daarna moet doen, dan kan ik soms ben geïrriteerd reageren. Dat komt omdat ik dan denk ik dat ik alles te gelijk moet doen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is.
Thuis trek ik mij elke avond terug in mijn kamer, ik ben graag alleen zodat ik even tot rust kan komen, even tot mijzelf kan komen. En zo zijn er nog meer kenmerken waar ik mijzelf in herken.
Klachten door HSP
 • Sneller last van klachten als stress, spanning, angsten en vermoeidheid
 • Ervaren vaak fysieke klachten als maag en darm klachten, hoofdpijn en allergieën
 • Moeite met veranderingen in het leven
 • Moeite met het vinden van ritme in het leven
 • Moeite met plannen en het krijgen van structuur
 • Vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf
 • Veel tijd nodig om indrukken te verwerken en weer tot zichzelf te komen
 • Kan zich snel ergens zorgen over maken en is snel overstuur
 • Eerder last van oijn
 • Een hoogsensitief persoon is vaak kieskeurig
Ik ben dus ook vaak moe, last van druk, stress en spanning. Ik wil altijd alles goed doen en geen fouten maken. Ritme in mijn leven is ver te zoeken. Ik heb dagelijks last van maag en darm klachten en hoofdpijn. Als er dingen veranderen in mijn leven, heb ik een hele tijd nodig om daar aan te wennen. Ook maak ik mij druk om de kleinste dingen en daar lig ik dan ook nachten van wakker. En ga zo maar door…
Helaas weet en kan ik zelf nog niet goed met HSP omgaan, waar door ik vaak last heb van de negatieve gevolgen van hoogsensitief zijn.
Ik ben benieuwd of meer mensen hoogsensitief zijn en die mij misschien kunnen helpen om ermee om te gaan, zodat ik minder last van al die klachten heb.
Groetjes Tiffany

4 gedachten over “HSP, Highly sensitive person

 1. Dag Tiffany,
  Je helpen met je hooggevoeligheid kan ik wss enkel door dit berichtje te sturen. Ik ben nl zelf nog volop aan het werken om wat evenwicht te vinden in mijn leven. Heb sinds kort ook fysieke last gekregen (hoofd en buik) door de stress die hsp met zich meebrengt. Ik moet wel zeggen dat ik naast hsp ook een nogal traumatische jeugd heb gehad hoor… heb vroeger al intense psychotherapie gedaan en ben sinds kort nu jaren later opnieuw hulp gaan zoeken bij een erkende psychotherapeute die vertrouwd is met ‘behandelen’ van hsp’ers. We vinden wel een evenwicht waar we goed kunnen mee leven. Je bent er vroeg bij ook met je jeugdige leeftijd. Mss zijn samenkomsten voor ‘hsp-lotgenoten’ iets voor jou. Begrepen worden is toch heel bemoedigend hoor. Toch even zeggen dat je zowel vanbinnen als vanbuiten een prachtmeid bent. Heel veel sterkte en altijd beseffen dat de wereld een veel mooiere plaats is met hsp- mensen. Hou je goed en heel veel sterkte met dit spannende fascinerende leven.

  Groetjes Patrick

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s