Recepten

Recept: Oosterse salade met tonijnsteak en wasabi mayonaise

Iedereen kent wel de salade niçoise. Dat is een salade met vis, groente en ei. Meestal bevat een salade niçoise rauwe groenten, tonijn, ansjovis, olijven, knoflook, gekookte eieren, uien en olijfolie. Hier zijn natuurlijk talloze variaties op gemaakt en ik wilde niet achterblijven. Daarom heb ik ook mijn eigen versie van de salade niçoise gemaakt.

Ingrediënten (2 personen)IMG_7671

 • 2 stukken tonijnsteak
 • haricots-verts
 • 1 Bos-ui
 • 1 rode ui
 • Romaine sla
 • soya saus
 • sesamzaadjes
 • zout en peper
 • mosterd
 • Olijfolie

Ingrediënten voor de wasabi mayonaise

 • 1 grote eidooier
 • 1 tl dijonmosterd
 • 160 ml milde olijfolie
 • 1-2 el witte wijnazijn
 • klein beetje citroensap
 • zout, peper
 • wasabi pasta

Bereiding

Zelf begin ik het liefst met het maken van de wasabi mayonaise, omdat dit het meeste en lastigste werk is van het hele recept.

Doe de eidooier met de mosterd in de kom, klop ze met een garde door elkaar. Vervolgens ga je de olie, al kloppend, erdoor druppelen. Dit mag niet te snel gaan, want als je de olie er te snel bij doet en te weinig klopt, raakt de mayonaise in de schift.

Dit werkje kost even wat tijd en spierkracht. Tip: doe dit met twee personen, zodat je elkaar kunt afwisselen met kloppen.

Als alle olie erdoor zit doe je er een klein beetje azijn en citroensap er bij. Zorg dat de mayonaise niet te dun of te zuur wordt.

Nu heb je de basis van de mayonaise af en is het tijd om deze op smaakt te brengen. Breng de mayonaise eerst op smaak met wat zout en daarna ga je in kleine beetje een beetje wasabi-pasta er aan toevoegen. Zorg dat je goed tussendoor proeft. Zelf weet je het beste wanneer hij pittig genoeg voor je is. De mayonaise kan je nu afgedekt in de koelkast zetten en ga je verder met de rest van het recept.

Marineer de tonijnsteaks in een marinade van olijfolie, zout, peper en soya saus en laat dit een tijdje intrekken.

Snij de bos-ui en rode ui in kleine stukje en bak in een pan met olijfolie. Was de romaine sla en leg deze in een bak met ijswater. (zo blijven de bladeren knapperig)

Voor de dressing van de salade meng je wat olijfolie, soya saus, citroensap, mosterd, zout en peper door elkaar. (dit is een afleiding van de French dressing van olijfolie en azijn. Ik heb met deze salade de azijn vervangen door soya saus)

Kook ondertussen de haricots-verts beetgaar en doe deze daarna ook in een bak met ijswater. (dan garen ze niet door en blijven ze lekker knapperig)

Haal de tonijnsteaks door de sesamzaadjes. Zorg dat beide kanten goed bedekt zijn met de sesamzaadjes. Verwarm een beetje olijf olie in een pan en laat deze pan goed heet worden. Bak dan de tonijnsteaks aan beide kanten zo’n 30 seconden en haal ze er daarna uit. Zorg dat je ze niet te lang bakt. Het lekkerst is als de tonijn nog rauw van binnen is. Snijd net voordat je de tonijnsteaks ga serveren de tonijn in schuine plakken.

IMG_7674Leg de blaadjes romaine sla op een bord en doe daarover de gebakken bos-ui en rode ui. Doe hierover de dressing van olijfolie en soya saus. Dan is het tijd om de tonijn erop te leggen en maak je het geheel af met de wasabi mayonaise. En klaar is je oosterse salade met tonijnsteak en wasabi mayonaise.

 

Eet smakelijk en geniet ervan!

Groetjes, Tiffany

Laat me weten of je het ook heb gemaakt en hoe het smaakte!

 

 

Een gedachte over “Recept: Oosterse salade met tonijnsteak en wasabi mayonaise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s