persoonlijk

Help! Het getal op de weegschaal moet omhoog.

Aankomen, een hel voor ieder persoon. Niemand wilt natuurlijk aankomen. Of je nou een eetstoornis heb of niet, aankomen is nooit leuk. Aankomen voor mensen met een eetstoornis is alleen nog even iets heftiger dan voor mensen zonder eetstoornis.  Heb je zo je best gedaan om dat getal lager te krijgen en alles onder controle te hebben, moet je nu gaan aankomen. Het getal was je enige houvast, het enige waar je nog de controle over had en nu moet je die controle loslaten.

Zelf heb ik het ook heel lang, veels te lang uitgesteld. Ik heb heel lang op 1 gewicht gezeten, aankomen zat er niet in, ik kon dat niet aan. Ook al wist ik dat ik niet gezond was met dit gewicht, wilde ik nog steeds niet aankomen. Het enige waar ik nog controle over had was mijn gewicht namelijk en die controle wilde ik niet kwijt raken.hsfile_233266

Na veel tranen, stress en angst heb ik op een gegeven moment toch besloten om aan te gaan komen. In het begin vond ik dit heel lastig. Elke gram die ik aankwam, kon ik zien op mijn lichaam, maar dat is natuurlijk onzin. Je kan namelijk echt niet gelijk zien dat je aankom. Al kom je een hele kilo ineens aan, dat zie je niet gelijk op je lichaam. In het begin geloofde ik er niks van, want ik zag toch echt duidelijker dat mijn buik dikker werd. Uiteindelijk realiseerde ik dat het normaal is dat je buik dikker wordt als je meer eet, in je maag zit dan namelijk ook meer eten. Dat eten heeft tijd nodig om te verteren, maar zal eerst een tijdje in je maag zitten. Vele herkennen dat wel, je zal tijdens het aankomen dus vaak last hebben van een “foodbaby”. Vaak is het bij mij zo erg, dat ik gewoon zwanger lijk. (oeps…!)

Ik heb nu geaccepteerd dat het getal op de weegschaal omhoog moet en dat mijn lichaam uiteindelijk ook voller moet worden. Zoiets accepteren gaat niet in 1 dag. Bij mij heeft het ook heel lang geduurd om het te accepteren.

Hieronder geef ik je een aantal tips om het aankomen en het getal omhoog zien gaan te accepteren

  • Besef dat het nodig is! Je kan namelijk geen gezond leven hebben met ondergewicht. Het is namelijk heel slecht voor je organen en met ondergewicht heb je veel minder energie en zal je dus vaak moe en futloos zijn. Je kan dus ook niet echt genieten van het leven en leuke dingen doen, omdat je daar gewoonweg te moe voor bent.
  • Ga niet te vaak of helemaal niet wegen. Zelf weeg ik mijn 1 keer in de 2 weken, maar ik heb geen moeite meer dat het getal omhoog gaat. Maar als jij daar wel moeite mee heb, probeer je dan niet te wegen of laat je moeder je wegen. Stap dan achteruit op de weegschaal zodat jij zelf het getal niet kan zien.
  • Ga niet elke keer in de spiegel kijken of er al wat veranderd is aan je lichaam. Je eetstoornis gaat je namelijk wijsmaken dat je voller bent geworden, terwijl dat helemaal NIET zo is.
  • Praat erover. Praat over je angst voor het aankomen. Kies hiervoor een persoon waarbij jij je goed voelt en waarvan jij denkt dat die persoon jou kan helpen om van die nare gedachtes af te komen.

hsfile_273516.jpg

Dit waren mijn tips voor jou. En onthoud: Aankomen betekent niet “dik worden”. Velen zien aankomen als dik worden, maar dat is onzin. Je komt aan tot een gezond gewicht, een gewicht waarbij je lichaam goed kan functioneren.

Ik hoop dat jullie iets aan dit artikel hebben.

Heb jij nog ultieme tips, laat ze hieronder in de reactie achter, zodat iedereen ze kan lezen.

Groetjes Tiffany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s