Food·persoonlijk

Eten zonder eetlijst

Vandaag een blog over het loslaten van mijn vaste eetpatronen en gaan eten op gevoel. Tijdens mijn eetstoornis en herstel ervan hield ik mij altijd aan een vaste eetpatroon met vaste tijden. Mijn ontbijt en lunch was elke dag hetzelfde en mijn snacks ook. Het avondeten was wat mijn ouders klaarmaakten, maar ik moest het wel een dag van te voren weten wat we de volgende dag gingen eten, zodat ik me daarop voor kon bereiden.

Ik heb niet bij een diëtiste gelopen en heb ook geen “echte” vaste eetlijst gehad, zoals vele hem kennen, maar ik heb wel mijn eigen eetlijst gemaakt. Bij een diëtiste krijg je ook een lijst met variaties, zodat je niet elke dag hetzelfde eet, dat had ik helaas niet. Hierdoor at ik dus elke dag standaard hetzelfde.IMG_0386.JPG

Op ten duur was ik het zat en er moest nu echt verandering in komen. Ik was al richting gezond gewicht aangekomen en het eten ging goed. Alleen ik at nog steeds elke dag hetzelfde. Genieten kon ik er niet meer van, want het was gewoon niet lekker meer. Elke dag dezelfde lunch, hetzelfde broodbeleg, dezelfde snacks, hetzelfde koekje dat ik in de avond at, hetzelfde stuk fruit. Elke avond alleen maar een standaard maaltijd durven eten en nooit eens iets van nasi, macaroni, pizza of wokgerecht durven te eten. Ik wilde gewoon weer op gevoel leren eten. Als ik zin heb in iets anders dan mijn standaard 3 boterhammen met de lunch, moet dat ook gewoon kunnen. Een keer geen aardappelen, groente en vlees zou ook wel eens lekker zijn.

En nu zijn we een aantal maanden verder en mijn hele eetpatroon is veranderd. Ik eet wat ik wil, wanneer ik wil en hoeveel ik wil. Ik eet elke dag een andere lunch, ik heb een lade vol verschillende tussendoortjes en kies elke dag iets waar ik op dat moment zin in heb. Aardappelen, groente en vlees eet ik nog maar zelden, ik eet nu veel liever een lekker wokgerecht, nasi, macaroni, pizza of een ander 1-pans gerecht. Ik kan nu gewoon kiezen wat ik echt lekker vindt. Ik had nooit durven te dromen dat dit ooit zo zou lukken, maar met kleine stapjes is het gelukt en dat kan jij ook!

IMG_0126.PNGTips die mij hielpen om op gevoel te gaan eten en te gaan variëren in eten vertel ik hieronder:

  • Kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met het kiezen van een ander broodbeleg of een ander stuk fruit.
  • Probeer je brood een keer te vervangen door roggebrood, bolletjes, croissantjes, harde broodjes of wraps.
  • Eet een keer je avondeten als lunch en je lunch als avondeten
  • Eet je jou snacks altijd op een vaste tijd, probeer dan eens je snack een uur eerder of later te nemen.
  • Eet ipv. je gekookte aardappelen eens gebakken, gefrituurde aardappelen, rijst, noodles, pasta of wraps
  • Vervang je standaard avondmaaltijd een keer voor een 1-pans gerecht.
  • Heb je een keer lang uitgeslapen en ontbijt je pas laat, neem dan je ochtendsnack op een ander moment van de dag of neem een groter ontbijt of lunch.

Als je stapje voor stapje elke keer wat probeert te veranderen, zal het op ten duur steeds makkelijker worden. Na een tijdje heb je helemaal geen eetlijst meer nodig. Na een tijdje verteld je lichaam wat die wilt eten en nodig heeft.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Heb jij ook nog goede tips? Laat het hieronder weten!

Groetjes Tiffany

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s