persoonlijk

De opname, grote stappen zetten, doelen en nog meer

Nadat ik had gedeeld dat ik weer word opgenomen, kreeg ik veel vragen. Logisch natuurlijk, want ik had eerder gezegd dat ik nooit meer in opname zou gaan. Mijn vorige opnames waren namelijk geen succes, maar het waren wel leersituaties. Dankzij de fouten van toen, weet ik nu waar (voornamelijk) ik, maar ook rintveld op moet gaan letten.

Waarom weer een opname dan?

Deze opname is in eerste instantie voor het starten van nieuwe medicatie. Ik ga namelijk medicatie krijgen die mij wat rustiger maak in mijn hoofd en lichaam, waardoor het eten dan ook wat beter gaat en ik weer stappen vooruit kan gaan zetten. Deze madicatie mag ik helaas niet zonder opname starten ivm complicaties die kunnen optreden in de eerste weken van het gebruik. Ze zijn vooral bang dat mijn hart er niet goed op reageert, omdat ik een lage hartslag heb en in combinatie met deze medicatie kunnen hartritmestoornissen onstaan. Dit willen ze dus goed in de gaten houden en daarom ook de opname.

Grote stappen zetten

Tijdens deze opname wil ik ook grote stappen gaan zetten in mijn eetstoornisherstel, want in september start mijn studie weer en ook mijn stage. Ik wil dus genoeg energie en genoeg lichaam hebben om dit vol te houden, want met dit lichaam kan ik geen kleuters optillen. De grote stappen die ik wil zetten zal ik hieronder in een lijstje zetten. Als jullie meer willen lezen/ weten over deze stappen, laat het mij dan weten dan schrijf ik daar nog een blog over.

 • 3 volwaardige hoofdmaaltijden en 3 snacks eten verdeeld over de dag.
 • aankomen in gewicht natuurlijk.
 • alles eten wat ik lekker vind (in het stukje onderscheid maken tussen de eetstoornis en ik, lees je hier meer over).
 • eetstoornisgedachtes benoemen en dan met hulp deze neerhalen en er gezonde gedachtes voor in de plaats krijgen.
 • gewicht loslaten, accepteren dat ik een vrouwelijk lichaam moet krijgen en daar horen rondingen bij.
 • een gezond en gevarieerd voedingspatroon mee naar huis krijgen. (tijdens de opname is het vooral gericht op aankomen met veel voorverpakte snacks en cateringmaaltijden)
 • leren om vaarwaardige porties te koken voor mezelf zonder alles af te wegen (koken kan ik, maar volwaardig voor mezelf koken heb ik nooit gedaan zonder alles af te wegen en dat moet ik wel leren)

Dit zijn voor mij nu even de belangrijkste stappen.

Hoe ga ik ervoor zorgen dat deze opname tot een succes ga zorgen?

Niet alleen op korte termijn, maar ook op langer termijn. Ik heb lang nagedacht over deze vraag. Teruggekeken naar mijn vorige opnames en de periodes erna en gekeken wat toen fout ging. Met de ervaringen van voorheen heb ik mijn plan voor deze opname gemaakt.

Praten

Dit is wel het allerbelangrijkste. Ik moet praten, niet alles voor mezelf houden. Niet alle emoties en gedachtes opkroppen. Sinds ik een nieuwe behandelaar heb, lukt het mij steeds beter om te praten en dit moet ik doorzetten. Tijdens mijn opname is mijn behandelaar er deels, maar ook deels op vakantie. Dit betekend dat ik moet leren om ook met anderen te gaan praten. Dit vind ik heel moeilijk en dat heb ik dit keer ook aangegeven.

Onderscheid maken tussen de eetstoornis en de gezonde Ik

Dit is iets wat ik de afgelopen half jaar pas heb geleerd. Waarneer spreek de eetstoornis en wanneer spreekt de gezonde Ik. Ik weet dat tijdens mijn opname vooral de eetstoornis zal gaan spreken. ‘Alles is te veel’ ‘alles is te ongezond’ ‘overal waar te veel calorieën inzitten vind ik niet lekker’. Hier moet ik dus zelf voor gaan waken. Dat ik niet de keuzes ga maken op basis van calorieën. Dit heb ik ook aangegeven en ook de verpleging gaat mij hierbij helpen. Zo ga ik ook leren variëren met verschillende producten en opnieuw ontdekken wat Ik lekker vind en dus niet wat de eetstoornis ‘lekker’ vindt (aka de low calorie optie).

Mijn karakter negeren en streng zijn

Dit is iets wat de verpleging moet doen. Oke, dit klinkt natuurlijk een beetje raar, maar ik zal het uitleggen. Mijn sterke karakter zit mijn herstel in de weg. Ik heb dit bij rintveld nu aangegeven. Ik heb ze uitgelegd dat ze veel strenger voor mij moeten zijn. En daarmee bedoel ik in voor mij als persoon, maar strenger voor mijn eetstoornis. Dit gaat voor hun ook niet makkelijk zijn door mijn karakter, maar ze willen het wel doen gelukkig.

Niet vergelijken met andere

Mijn opname is op unit 3. Op deze unit werkt iedereen aan zijn eigen doelen. De ene gaat voor alleen aansterken en de andere wil volledig herstellen. Hierdoor kan het zijn dat de ene veel meer eetstoornis keuzes maakt dan de andere. Voorheen vergeleek ik mij dan altijd met degene die dat deed en daardoor maakte ik ook eetstoornis keuzes. Ik moet dus leren om me volledig op mezelf te gaan focussen en mijn doelen voor ogen te houden.

Grenzen stellen

Dit is meer een doel voor na mijn opname. Ik moet leren grenzen stellen. Niet te veel in één keer willen. Niet alleen op het gebied van eetstoornisherstel, maar ook op andere gebieden. De alles of niets mindset moet ik veranderen net zoals de goed of fout mindset. Dit ga ik met behulp van mijn behandelaar en met behulp van de fullcharge challenges aanpakken. Meer lezen over full charge? Lees dan de eerste twee blogs daarover terug: Challenge 1 en Challenge 2

Met de code TIFFANY10 ontvang je 10% korting op je eerste bestelling bij Fullcharge of gebruik de link hieronder of in mijn bio: https://link.fullcharge.nl/tiffany

Vind je het leuk om mij te helpen om mijn kamer op te vrolijken met een kaartje? Het adress is

 • Rintveld Eetstoornissen Altrecht
  • tav. Tiffany van Verseveld Unit 3
 • Wenshoek 4
 • 3507WE Zeist

Een gedachte over “De opname, grote stappen zetten, doelen en nog meer

 1. Heb je ook een minimale duur vastgesteld? Qua hoe lang je gaat blijven? Zou jammer zijn als je bij de eerste tegenslag weer naar huis gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s