Food

Gastblog van Charlotte

Zoals jullie weten, zocht Tiffany mensen om iets op haar blog te schrijven. Omdat ik Tiffany al een tijdje met plezier volg, stelde ik mezelf voor en was ze hier super enthousiast over. Dus bij deze schrijf ik een stukje over een van Tiffany’s haar favoriete ingrediënten, namelijk garnalen. Uit mijn interesse voor koken, voeding en omdat ik verpleegkundige ben, zal ik jullie wat weetjes geven over de garnaal in het algemeen maar ook gelinkt met onze gezondheid!

Dieren worden ingedeeld in rijken, stammen, onderstammen, klassen, orden en onder orden. De garnaal is een groep van kleine kreeftachtigen ofwel de infraorde ‘Caridea’ (om het moeilijk te zeggen 😉 ). Wie het zich afvraagt, de garnalen (die kleine) zijn niet hetzelfde als gamba’s. Gamba’s zijn zelfs geen garnaal’soort’ omdat ze een andere kieuwstructuur hebben dan echte garnalen! Wat wij dikwijls scampi noemen is eigenlijk een gamba zonder kop. Daarnaast bestaan er ook nog langoustines (wat de ‘officiële’ scampi zijn) die ook wel de Noorse kreeft wordt genoemd (dus opnieuw geen garnaal). Maar het grote verschil tussen de ‘officiële’ scampi en gamba’s is dat die eerste tot de kreeftachtigen behoort en de tweede tot de Peneïden.  Om lekker moeildavijk te doen.

Toch zijn er ook meerdere ‘garnaalsoorten’, sterker er nog er zijn maar liefst 3268 verschillende levende garnaalsoorten bekend! Ongeveer 100 zijn eetbaar waarvan de bekendste de Noordzeegarnaal en de Grijze garnaal zijn. Algemeen kan je zeggen dat ze groter worden als ze in warmer water leven. In de zomer leven ze dicht bij de kust en ’s winters dieper in zee. En hoewel de meeste soorten in de zee leven, vind je ook soorten in zoet water. Wij eten de garnalen maar garnalen zelf eten dierlijke en plantaardige resten die ze in het water vinden. Met maar liefst 10 (!) poten zoeken ze de bodem af opzoek naar eten.

Garnalen zijn een dankbaar ingrediënt die op veel verschillende manieren kunnen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan tomaatgarnaal, een salade of bij asperges. Maar welke gezondheidsvoordelen kunnen ze bieden? Ik som het eens voor jullie op:

 • Garnalen bevatten volgende vitaminen: B1, B2, B6, B11, B12, C, D en volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, selenium , koper en zink.
 • Garnalen zitten vol met gezonde onverzadigde vetten en goed HDL-cholesrol
 • Ze zijn rijk aan eiwitten en calcium

Allemaal goed en wel maar wat betekent dit nu?img_20190426_174102.jpg

 • Eiwitten zijn essentieel voor de cel- en spieropbouw (en herstel)
 • Calcium draagt bij aan de gezondheid van onze tanden en botten
 • Het stofje astaxanthine (dat de garnaal roze kleurt) is een antioxidant en beschermt de huid tegen veroudering
 • Zink speelt een belangrijke rol in de aanmaak en vernieuwing van nieuwe cellen zoals huid- en haarcellen. Bovendien is zink ook goed voor de huid.
 • Koper voorkomt haaruitval, en kan je haar ‘dikker maken’ alsook intenser van kleur
 • Selenium biedt bescherming voor rode bloedlichaampjes en de cellen tegen beschadiging
 • De omega-3 vetzuren bieden hebben een positieve werking op hart- en vloedvaten en helpt ‘slechte’ cholesterol te verwijderen van de binnenwand van onze bloedvaten. Bovendien zouden deze vetzuren bijdragen aan de strijd als zieken als dementie.

Genoeg redenen om ze af en toe op de menu te zetten

Om af te sluiten nog enkele weetjes!:

 • De meeste garnalen worden geboren als mannetje. Als ze een vrouwtje hebben gevonden om kleine garnaaltjes mee te maken, worden ze zelf ook vrouwtje.
 • Ze worden niet langer dan ongeveer een centimeter. Dat betekent dat ze te klein zijn om machinaal te pellen. Het pellen gebeurt dus gewoon met de hand. Omdat dit in Nederland en België te duur is, wordt dit meestal gedaan in lage loon landen.
 • Sommige garnalen gebruiken materiaal uit hun omgeving om zich te vermommen.
 • Het hart van een garnaal zit in het hoofd.

Dankje voor het lezen!

Groetjes Charlotte x

@Charlotteraepsaet

Vonden jullie het nou leuk om ook eens een blog te lezen van iemand anders op mijn blog? En moet ik dit vaker doen? Laat het mij weten en wie weet komen er meer gastblogs in de toekomst.

Wil jij een blog schrijven voor mijn blog? Neem gerust contact met mij op en dan kunnen we samen kijken of het mogelijk is.

Groetjes Tiffany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s