Food·persoonlijk

Challenge: Meer fruit eten

Ik ben echt dol op fruit. Er zijn maar een paar fruitsoorten die echt niet lust, maar voor de rest vind ik het heerlijk. Toch eet ik het te weinig. Vaak eet ik maar 1 stuk fruit op een dag, terwijl het voedingscentrum aangeeft dat je 2 stuks fruit op een dag moet eten. Natuurlijk is het niet dat je echt elke dag 2 stuks moet eten, maar het is wel goed om het vaker te eten. Daarom ga ik mijzelf de komende weken uitdagen. Doe jij ook mee?

Afbeeldingsresultaat voor fruitWaarom?

Gezondheidseffecten

Fruit eten is goed voor de gezondheid. Er is nog te weinig bekend om de het eten van bepaalde fruitsoorten te stimuleren. Verschillende soorten fruit eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Fruit levert in verhouding tot het gewicht weinig calorieën. Fruit bevat veel water en voedingsvezels. Deze zorgen voor een vol gevoel. Het eten van fruit verzadigt meer dan het drinken van fruit.

Voedingsstoffen

Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Fruit levert ook koolhydraten. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden,  lycopenen en flavonoïden. Fruit bevat ook zuren en suiker. Avocado is een van de weinige vruchten die relatief veel vet en dus ook veel calorieën bevatten. Het zijn echter wel de onverzadigde vetten, dus de gezonde vetten.

De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende fruitsoorten. Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan. Afhankelijk van het ras, het seizoen, bodem, bemesting en klimaat kunnen de hoeveelheden voedingsstoffen variëren. Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteeld fruit meer voedingsstoffen bevat.

 • Vitamine C zit vooral in  zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Vruchten in blik of glas bevatten meestal weinig vitamine C. Ongeveer 16% van de gemiddelde hoeveelheid vitamine C die iemand binnenkrijgt komt uit fruit. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Wel bevat het de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker.
 • Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en het in stand houden van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur is voor ongeveer 6% van wat de Nederlander gemiddeld binnenkrijgt afkomstig uit fruit. Aardbeien en sinaasappel bevatten veel foliumzuur.
 • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron. Ongeveer 7% van het kalium dat de Nederlander gemiddeld binnenkrijgt, is afkomstig uit fruit.
 • Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Ongeveer 10 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Er zijn uitzonderingen. Zo bevat citroen minder dan 1% suiker en de dadel meer dan 60%. Groente en fruit leveren samen 5% van de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt. Groenten zijn goed voor 3%. Uitgelekt fruit op sap uit blik of glas levert weinig extra suiker. Uitgelekt fruit op siroop uit blik of glas levert over het algemeen wel extra suiker.
 • Fruit is een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking. In Nederland is fruit gemiddeld goed voor ongeveer 11% van de totale hoeveelheid voedingsvezel die iemand binnenkrijgt. healthy-diet-resize-105554056
 • Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.

(bon. Voedingscentrum)

Hoe ga ik het doen

Ik eet elke dag al een kleine appel door mijn havermout. Dit doe ik al jaren. Ik eet dus sowieso 1 stuk fruit elke dag. Nu is het plan om ook op een ander moment van de dag een stuk fruit te eten. Ik heb al meer fruit in huis gehaald en in de diepvries heb ik ook nog fruit liggen.

De reden waardoor ik vaak niet nog een stuk fruit eet, is eigenlijk uit luiheid en omdat fruit best prijzig is. Aan de prijs valt weinig aan te doen, wel probeer ik goed op te letten op goede aanbiedingen. Ik heb geen markt in de buurt waar ik goedkoop fruit kan halen, dat is wel weer jammer.

Aan die luiheid is natuurlijk heel veel aan te doen. Ik moet gewoon wat meer tijd vrijmaken om wat fruit te pakken en te bereiden.

Dus de komende weken ga ik proberen meer fruit te eten. Ik ga kijken of dit effect ga hebben op mijn huid, energie niveau en weerstand.

Doe jij ook mee? Of eet je al genoeg fruit?

De komende weken zal ik regelmatig een update op instagram doen hierover.

Groetjes Tiffany

 

 

 

2 gedachten over “Challenge: Meer fruit eten

 1. Heb net hetzelfde probleem met fruit eten. Recent ontdekte ik een goeie manier om me meer fruit te doen eten: ik snij een appel in stukjes lepel hiermee een pot pindakaas uit. Heerlijk zoet!

  Like

  1. Fijn dat je nu een manier heb gevonden! Mijn lukt het nu ook. Maar die appel met pindakaas laat ik staan, heb het ooit eens geprobeerd, maar die combie is toch niet zo’n favoriet bij mij. Haha

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s