Food·persoonlijk

Wat ik eet #1

Ik heb veel vragen op Instagram gekregen over wat en hoeveel ik nu eet in mijn herstel. Vaak werd er gevraag of ik een ‘what I eat in a day’ wilde doen. Voor degene die dit nog niet kennen. In een what I eat in a day, de naam zegt het al, deelt de persoon alles wat hij/zij eet op één dag. Een paar jaar terug heb ik dit ook een aantal keren gedaan, hier op mijn blog. Ik heb lang nagedacht of ik dit weer ga oppakken, maar ik twijfel of ik wel zoiets weer moest gaan delen. Ondanks dat ik weet dat het veel wordt gelezen, heb ik besloten om het nog even niet te doen, zoals toen.

Waarom ik zo twijfel?

Wat ik op een dag eet, is elke dag anders. De ene dag eet ik ‘dit’ en de andere dag eet ik ‘dat’. Als ik een dag deel waarin ik alleen gezonde dingen eet, krijg ik weer commentaar dat ik te gezond eet en luister naar de eetstoornis. Als ik een dag deel waar ik veel minder gezonde dingen eet, krijg ik weer commentaar dat ik te ongezond eet. Er zijn altijd wel mensen die ergens commentaar op hebben. We leven nou eenmaal in een land waar het normaal is om te oordelen over anderen. Naja, ik vind het niet normaal, maar ik heb al regelmatig te maken gehad met personen die oordelen over mij (terwijl ze mij niet eens persoonlijk kennen). Best knap als je dan over iemand kan oordelen toch? Maar, even afgedwaald van het onderwerp “what I eat in a day”.

Daarnaast is ook elk lichaam anders. De één heeft meer voeding nodig dan de anderen. Ondanks dat zijn er toch vele die dan reacties gaan geven met, ‘dat is niet genoeg’ ‘moet je niet meer eten’ ‘je heb meer nodig dan alleen dit’ ‘hiermee kom je niet aan hoor’. Dit soort opmerkingen zijn niet leuk, want hoe kan iemand nou oordelen over of ik met dit wel of niet aankom in gewicht en of dit voor mij wel of niet genoeg is?

Op instagram kom ik regelmatig What I eat in a days tegen. Vaak allemaal van die mega gezonde dingen, perfect opgemaakt en clean. Tegenwoordig is het ook helemaal in om de hoeveelheden en calorieën erbij te zetten. Dit kan voor sommige mensen die moeten afvallen misschien handig zijn, maar het kan ook voor velen triggerend zijn.

Ook vind ik dat calorieën tellen helemaal niet nodig is, ook niet om af te vallen. Ik heb zelf jaren lang calorieën geteld, alles afgewogen tot op de gram. Ja, ik viel af, maar ik had ook geen vrijheid meer. Durfde bijna niks meer te eten wanneer ik niet wist hoeveel calorieën ik at en wat erin precies zat. Ik was extra lang bezig met het maken van mijn eten, omdat ik alles moest afwegen en moest invoeren in Myfitnesspal. De macro’s moesten perfect zijn. Extra eiwitten, weinig koolhydraten en geen ongezonde suikers en vetten, want dat is ‘beter’ voor je. (dat leerde ik van alle What I eat in a days” die ik zag op Instagram.

Iets wat ik de laatste tijd heb geleerd is, is dat niks ‘slecht’/ ‘ongezond’ is. Suiker is niet slecht, suikervrij is niet slecht, koolhydraten zijn niet slecht, koolhydraatarm is niet slecht, vetten zijn niet slecht. Niks is slecht. Iets is pas slecht als je er “te veel” of “te weinig” van eet. En met te veel bedoel ik, zoveel “te veel” dat je krom lig van de buikpijn, dat je zoveel heb gegeten dat je niet meer rechtop kan staan. Geloof me, dat wil je niet. Zelf heb ik een periode gehad dat ik extreme eetbuien had, ik kon niet meer rechtop staan. Ik at toen in een korte tijd zoveel chocolade, pindakaas, brood, chips, nootjes, bevroren wraps, hagelslag en nog veel meer. Alles wat in mijn buurt stond, gooide ik naar binnen. Dat is slecht, want ik maakte mijn lichaam vanbinnen kapot.

Luister naar wat je lichaam nodig heeft en waar je lichaam zin in heeft. De ene dag heb je misschien zin in veel zoetigheid, zoals chocolade en snoepjes en de andere dag heb je meer zin in hartig, zoals chips of zoutjes.

Oke, deze blog is heel anders gelopen dan dat ik van te voren had bedacht, maar ik kon niet stoppen met typen. Binnenkort ga ik wel meer delen van wat ik eet, maar niet in de vorm van een ‘what I eat in a day’. Hoe ik het wel ga delen, weet ik eigenlijk nog niet. Ik ben nog zoekende naar iets wat goed voelt voor mij en wat helpend is voor jullie. Hoe ik het dus ga doen, lees je in de volgende “Wat ik eet”. Natuurlijk kan je mij ook volgen op mijn Instagram @Tiffsjourneyx waar ik tussendoor ook al wat foto’s plaats van mijn maaltijden.

Ik hoop dat jullie wat aan deze blog hebben gehad. Struggle jij met eten? Blijf er niet te lang mee lopen. Vraag om hulp!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s