persoonlijk

Aankomen, eten en uitdagingen. Hoe gaat dat nu? #update

Ik krijg de laatste tijd veel de vraag hoe het gaat met het aankomen, eten op gevoel en uitdagingen. Hierover heb ik bewust even niks gedeeld, omdat een eetstoornis niet alleen over aankomen en eten gaat. Het is wel een onderdeel van herstel en daarom zal ik daar nu een kleine update over doen.

Het was te bedoeling dat dit even een instagram tussen-update zou worden, maar ik kreeg zoveel vragen. Het is daarom een wat uitgebreidere update geworden dan gepland.

Hoe gaat het met je?

Dit is één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden voor mij. Waarom? Omdat ik het eigenlijk niet weet. Ik heb dagen dat ik mijn goed voel en ik heb dagen dat het in mijn hoofd gewoon niet goed gaat. Sinds vorige week mag ik een paar uurtjes per week werken. Dit is voor mij heel fijn, een hele fijne en leuke afleiding. Ik hoop ook in de komende tijd wat meer te kunnen werken. Ik werk namelijk weer bij een plek waar ik al eerder heb gewerkt, ik ben weer even terug de keuken in. Koken en bakken blijft mijn passie en ik haal daarom ook veel plezier uit dit werk.

Ga je nog verder met je studie?

Ja, in september start ik met mijn tweede jaar aan de pabo. Ik heb mij daar al voor ingeschreven en ben daarvoor ook al aangenomen. Ook heb ik al een stageplaats. Deze stageplaats hoefde ik niet zelf te zoeken, want mijn mentor van het eerste jaar had al gezegd dat ik op de basisschool waar zij werkt, stage kan komen lopen. Dit is voor mij erg fijn, want mijn mentor kent mij en mijn verhaal. Voor mij geeft het rust en is het erg fijn om te starten op een plek waar iemand mij al kent.

Hoe gaat het met aankomen?

In de voorgaande weken ging het aankomen goed, afgelopen week had ik verwacht meer te zijn aangekomen. Daardoor ging ik twijfelen aan mezelf. Heb ik het wel goed gedaan? Heb ik echt niks gemist qua eten? Dit heb ik uitgesproken bij mijn moeder en die hielp mij relativeren. Ik heb het wel gewoon goed gedaan en goed en alles gegeten, daar lag het niet aan. Dat was fijn om te horen en dat gaf mij het inzicht en de kracht om er een stap bij te zetten. Afgelopen vrijdag heb ik mezelf ook dit doel gegeven: Deze week ga ik een x-aantal calorieen extra eten bovenop wat ik de afgelopen weken at. We komen hierbij ook gelijk bij de volgende 2 vragen.

Welke uitdagingen doe je of ga je doen de komende week en maand?
Ik plan uitdagingen niet te veel van te voren in, want dan gaat het bij mij fout. Maar voor deze week heb ik mij deze uitdagingen gegegeven:

  • Vorige week heb ik oude 30+ kaas ontvangen, omdat ik mee had gedaan aan een challenge van beemster. Als uitdaging ga ik elke dag deze kaas nemen met de lunch. Hier ben ik afgelopen weekend gelijk mee begonnen. Kaas is een “verboden” product voor de eetstoornis. De laatste weken ben ik wel weer kaas gaan eten, maar hield ik het alleen bij 20+ kaas of jong 30+ kaas.
  • Elke avond een stukje chocolade extra. Met pasen wil ik namelijk weer een paaseitje eten. Ik heb al 8 jaar geen paaseitjes meer op… #Shame. Stiekem wilde ik dit jaar ook overslaan, maar dat gaat niet gebeuren. Mijn moeder heeft namelijk speciaal voor mij paaseitjes met vulling van de Jamin gekocht. Dit is iets wat ik al heel graag wilde proberen, maar het nooit zelf heb durven te kopen, laat staan eten. Paaseitjes met vulling erin is gelijk een extra grote uitdaging, want voor mij is dat helemaal nieuw. Acht jaar geleden waren gevulde paaseitjes nog niet zo hip. Thuis hadden we ook altijd alleen puur, melk en wit. Toen at ik graag de pure, maar de afgelopen jaren heb ik zelfs die vermeden.


Dit is natuurlijk niet alles wat ik ga doen qua uitdagingen, want met een verandering in de kaas en een extra stukje ga ik natuurlijk niet veel mee aankomen. Tevens kom ik met deze twee dingen niet aan dat x-aantal extra. Daarnaast ga ik elke dag nog meer eten, maar dit plan ik niet voor de hele week van te voren in. Dat gaat namelijk altijd mis bij mij. Als ik van te voren inplan dat ik de volgende dag als uitdaging een extra stuk chocolade wil eten en er de volgende dag achter kom dat ik juist zin heb in iets hartigs, dan krijg ik kortsluiting. Dan lukt het mij niet om nog een extra stuk chocolade te nemen, omdat ik daar dan geen trek in heb. Ook lukt het dan niet om chips te pakken, want ik had geen chips ingepland. Vaak lees ik bij anderen dat het juist belangrijk is om alles van te voren in te plannen, maar bij mij werkt dat juist averecht. Dus ik pak het iets anders aan dan de meeste mensen met een eetstoornis. Afgelopen weekend heb ik de ene dag gekozen voor extra snacks tussendoor en de andere dag had ik voor een uitdagende avondmaaltijd gekozen.

Op deze manier kom ik elke dag aan het x-aantal wat ik extra wil eten. Deze manier werkt het beste voor mij op dit moment om aan te komen. Zo’n grote ophoging als nu heb ik ook nog niet eerder een week lang volgehouden. Wel heb ik het al meerdere keren in het verleden geprobeerd, maar dit ging vaak na 2/3 dagen al mis. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet te veel uit te dagen qua nieuwe producten, behalve de kaas en chocolade. Voor de rest neem ik snacks en maaltijden die ik in de afgelopen weken al een keer heb geoefend.

Wat doe je voor afleiding?

Afleiding is voor mij heel belangrijk op dit moment. Ondanks dat ik heel graag wil herstellen, geeft de stap die ik nu maak, mij veel angst. Bang dat het ineens te snel gaat en zoals in mijn vorige blog geschreven, is dat heel lastig voor mij. Ik weet dat het nodig is om mijn doel uit mijn vorige blog te kunnen behalen. Het werken wat ik nu een paar uurtjes doe is een hele fijne en leuke afleiding voor mij. Dit hoop ik ook snel meer uurtje te gaan en kunnen doen. Voor de rest rust ik op andere dagen nu nog veel omdat ik lichamelijk nog niet gezond ben. Op rustdagen knutsel ik veel in mijn bullet journal, kijk ik films of afleveringen terug en doe ik spelletjes op mijn mobiel. Op zonninge dagen neem ik ook even de benen en ga ik even wandelen en vitamine D opdoen.

Dit was de update voor nu. Ik hoop zo een beetje de meeste vragen te hebben beantwoord. Als je nog een vraag heb, stel ze gerust hieronder of in een berichtje op Instagram: @Tiffsjourneyx

Nog even een side-note: Deze manier werkt voor mij en mijn herstel, dit betekent niet dat het voor jou een helpende manier is om te herstellen en om aan te komen. Ga opzoek naar wat voor jou een helpende manier is. Wel geef ik 1 tip mee: Maak de stapjes niet te klein. Dit heb ik voorheen altijd gedaan, waardoor het juist moeilijker was en je de eetstoornis in stand houd. Dit geloofde ik zelf eerst ook niet, maar ben er nu achtergekomen dat je beter een aantal grote stappen kan nemen ipv vele kleine stappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s