Food·persoonlijk

Experiment

Ja je leest het goed, een experiment. Tijdens mijn eetstoornis had ik vele regels qua eten. Daardoor hield ik mezelf vaak tegen met het proberen van nieuwe producten of iets eten op een ander moment. Elke dag at ik op vaste tijden mijn hoofdmaaltijden en tussendoortjes. Als we eens een half uur later gingen eten, schoot ik al gelijk in de stress. Ook waren vetten voor mij een no-go, want overal las ik dat vetten slecht voor je zijn. Ik zorgde elke dag dat ik meer eiwitten dan vetten binnen kreeg. Een keer meer vetten dan eiwitten binnen krijgen gebeurde bij mij nooit, want dan zou ik dik worden. Dat is altijd wat ik had gedacht. Ook lees ik overal dat als je laat in de avond nog gaat snacken, dat je daardoor snel zou aankomen. Dit heb ik natuurlijk ook eens uit geprobeerd en kijken of dat nou echt waar is.

Het experiment

Ik ben dus de afgelopen 2 weken verschillende dingen gaan uitproberen.

  • Meer vetten eten, gezonde maar ook gewoon ongezonde vetten
  • Verschillende tijdstippen
  • Laat in de avond snacken

Vetten

De afgelopen weken heb ik dus meer vetten gegeten. Niet alleen maar gezonde vetten, ook gewoon ongezonde vetten. 5 van de 7 dagen zat ik met mijn vetten hoger dan mijn eiwitten. IMG_0486[1]

Andere tijden

Elke dag heb ik op andere tijdstippen gegeten. De ene keer at ik mijn avond eten om 16:00 en de andere keer om 18:00. Lunch was elke dag wisselen, de ene keer 12:00 en de andere keer pas 14:00. Snacken deed ik tussendoor gewoon wanneer ik zin had.

Laat eten

Ik heb de afgelopen 2 weken dus mijn avondsnack op verschillende tijden gegeten, 8 keer daarvan was pas na 22:30. Dit is volgens vele mensen slecht voor je en zou je daardoor juist veel aankomen. Mijn avondsnacks varieerde van een bak met kwark, eiwitpoeder en muesli tot een bak met chips of lekkere zoutjes.

Heeft dit invloed gehad op mijn gewicht, energie niveau of humeur?

Qua beweging heb ik niks meer of minder bewogen dan normaal. Dus dat kan geen invloed hebben op mijn gewicht. Als jullie mij op Instagram volgen weten jullie dat ik sinds 2 weken aan het werk ben als leerling kok. Dit is lichamelijk natuurlijk best zwaar werk, maar hiervoor heb ik gewerkt als order picker en dat is ook lichamelijk zwaar werk. Bij beide banen sta en loop je de hele dag.

Gewicht

Mijn gewicht is stabiel gebleven, dit is voor mij een echt een eye-opener. Al die jaren dacht ik dat je van vetten, laat eten en elke dag eten op andere tijdstippen slecht voor je was. Dat je daarvan zou aankomen. Dat lees ik namelijk elke keer weer op het internet.

Energie niveau en humeur

Mijn energie niveau en humeur is niet veranderd. Ik werk vaak zo’n 11 uur op een dag en dit hou ik gewoon makkelijk vol. Zolang ik maar zorg dat ik tussendoor goed eet en zorg dat ik geen honger heb, is er niks mis met mijn energie niveau. Het maak voor mij dus niet uit of ik een keer meer vetten eet dan eiwitten, mijn energie en humeur blijft hetzelfde.

IMG_0800[1]Conclusie

Mijn uiteindelijk conclusie na dit experiment is. Het is helemaal niet erg dat je meer vetten binnenkrijgt dan eiwitten. Ook maak het niet uit dat je elke dag op verschillende tijdstippen eet en dat je ’s avonds laat nog lekker snackt, is ook helemaal niet erg.

Nu moeten jullie niet gaan denken. Nu kan ik gewoon lekker gaan leven op pizza, patat, chocolade en chips en kan ik dat gewoon de hele dag door eten, want dat is wel een beetje overdreven. Het is belangrijk dat je daarin je balans gaat vinden. Dit kan even duren voordat je de balans erin heb gevonden, maar geef je lichaam de tijd. IMG_5211 (3)

En onthoud, eet wat je lekker vind en geniet ervan!

Hoe ga ik zelf verder?

Zoals jullie weten wil ik eigenlijk nog wel wat aankomen. Elke dag probeer ik rond de 2400 kcal te zitten, maar op werkdagen kan ik dat natuurlijk niet bijhouden. Omdat ik de afgelopen 2 weken stabiel ben gebleven, ga ik de komende weken op werkdagen wat meer eten. Dit is natuurlijk niet zo moeilijk voor mij, want ik werk in de keuken :D.

Ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben. Heb jij nog tips? Laat het mij weten, hieronder in de reacties.

Groetjes Tiffany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s