Food·persoonlijk

Het gevecht #update

Het is weer een hele tijd geleden dat ik een update heb geschreven. De laatste update was van 18 augustus: Het ging even niet zo goed. Deze blog schreef ik toen ik net uit een klinische opname kwam van drie weken lang. Op mijn Instagram heb ik tussendoor wel wat kleine updates geschreven, maar ik kreeg nog veel vraag of ik weer een uitgebreidere update wilde schrijven voor op mijn blog. Dus hierbij eindelijk weer een update over mijn eetstoornisherstel, mijn studie en wat er nog meer allemaal in mijn hoofd omgaat.

Studie

Na de opname had ik nog even tijd om thuis bij te komen voordat studie weer begon. In februari ben ik gestart met de PABO dus ik zit nu halverwege. Voor de zomervakantie mochten we de laatste paar weken 1 dag op school komen, 2 dagen thuisstudie en 2 dagen stage. Na de zomer is dat veranderd naar 2 dagen stage en 3 dagen studie op school. Hier had ik heel veel zin in, maar keek ik ook enorm tegenop. Het reizen met daarnaast ook lange dagen school maakte mij wel zenuwachtig. Hoe ga ik dat allemaal doen? Ga ik het wel volhouden? Hoe ga ik dat met eten doen? Om daar antwoorden voor te vinden, moest ik het eerst doen. Na de eerste maand merkte ik dat de eetstoornis op sommige vlakken weer erg aanwezig was. Ook lichamelijk werd het steeds zwaarder. Naast stage en studie, moest ik namelijk ook nog tussendoor naar Zeist voor CGT. Op school viel het mijn mentor op dat het niet zo goed ging. We hebben daarna een gesprek gehad en afgesproken dat ik sommige lessen even zou overslaan. Dit heb ik 2 weken gedaan. Alleen toen kwam de toetsweek wel heel dichtbij en kon ik geen les meer missen. Dus ik ging weer hele dagen naar school en daarnaast was ik in het weekend ook veel bezig met school, omdat ik na school geen energie meer overhad om wat te doen. Mijn dag bestond uit stage of school en daarna was ik op. De batterij was leeg en om die te vullen heb je energie nodig. Energie haal je uit eten, maar dat eten is ook een lastig dingetje voor mij, maar hier deel ik in het volgende stukje wat over. Maar voor de rest vind ik de studie nog steeds erg leuk. School wat minder, maar stage is er leuk. Ik leer steeds meer en ik hoop echt dat ik het dit jaar ga redden. Op dit moment is de derde toetsweek bezig, waar ik mij op probeer te focussen. Dit gaat wel erg lastig met een eetstoornis in je hoofd.

Eetstoornis

De meeste vragen die ik via Instagram kreeg zijn: Hoe gaat het op eetgebied? Hoe gaat het aankomen? Hoe gaat het nu je geen therapie meer heb? Heb je geen therapie meer? Ik ga niet helemaal tot in de details hierop in, maar in grote lijnen zal ik wat dingen uitleggen. Ik heb geen CBT-e therapie (therapie voor de eetstoornis) meer. Nou eigenlijk bijna geen, want ik had nog wel 1x in de 5 weken een terugkomsessie. Deze had ik begin oktober en ik mag aankomende 5 november weer, volgens mij is dat ook de laatste keer…. Die terugkomsessie van oktober was zoals verwacht niet echt goed. Ik had mijzelf overvraagd en dat was terug te zien in mijn eetpatroon en op de weegschaal. Maarja, los dit maar even zelf op.. Dat probeer ik wel natuurlijk en ik probeer in kleine haalbare stapjes mezelf er weer bovenop te krijgen. Mijn lichaam heeft een aardige klap gehad van afgelopen zomer en nu weer een extra klap erbij. Mijn lichaam had het er de afgelopen weken moeilijk mee. Mijn hart deed soms rare dingen en ik had soms zelfs moeite om op te staan of trap te lopen. Ik weet dat dit moet veranderen, maar veranderen is ook een dingetje. Voor iemand met autisme is iets veranderen heel moeilijk. Daarom ga ik het nu in kleine stapjes doen, hopelijk wordt het dan haalbaarder en ga ik zo vooruit. Ik wil namelijk zo graag gewoon leven. Oke, gewoon leven helemaal eetstoornisvrij zit er niet meer in, maar ik wil het zo leefbaar mogelijk maken. Dat ik ook gewoon alles weer kan, weer genieten, weer lekker eten en ik wil heel graag weer hardlopen. Hier vecht ik dus ook dag in dag uit voor. Dat gevecht kost ook nog eens extra energie. Gelukkig gaat het sinds 1,5/2 weken weer in kleine stapjes de goede richting op. Dus hopelijk worden de lichamelijke klachten ook snel minder.

Algemeen

De vraag dit ik heel vaak krijg is: Hoe gaat het echt met je? Dit is altijd een lastige vraag, want eerlijk gezegd weet ik hier niet echt één antwoord op te geven. Het gaat namelijk op sommige vlakken goed en op sommige vlakken minder goed. Qua studie is het afwachten en qua eetstoornis gaat het nu hopelijk de betere kant op. Hetgeen wat goed gaat is mijn depressie behandeling. Ik heb nog één CGT sessie en dan heb ik dat afgerond. Mijn depressie is nog zeker niet weg, maar het is zoveel minder aanwezig. Ik leer om mijn negatieve (kern)gedachtes om te zetten in relativerende gedachtes. Tuurlijk zitten er nog donkere dagen tussen die echt niet oké zijn, maar niet alles kan in één keer zijn opgelost. Ik sta er in ieder geval mentaal beter voor dan een half jaar geleden. Het lukt mij steeds beter om positieve dingen te benoemen, ook al zijn het maar hele kleine dingen. Elk ding is er één. (ik besef me, nu ik dit typ, dat ik dit een half jaar geleden nooit zo zou kunnen inzien #win).

Het aller belangrijkste voor nu is vooral blijven vechten tegen die eetstoornis-stem. Zorgen dat ik lichamelijk weer gezonder wordt, dat ik weer meer kan doen. Weer meer uit het leven halen en mijn doelen behalen. Ook moet ik leren dat ik niet te veel in één keer wil en dat ik niet alles perfect wil doen. Fouten maken is menselijk, fouten maken hoort erbij. Een les voor mij en ook een les die ik aan iedereen wil meegeven die dit leest. Perfectie bestaat niet.

Het leven gaat met ups en downs, vallen en opstaan. Zorg ervoor dat je niet blijft liggen en als het je niet lukt om zelfstandig op te staan, vraag dan om hulp. Vind je het lastig om hulp te vragen aan de mensen om je heen? Vind je het lastig om hulp professionele hulp te vragen? Probeer dan eens of je online om hulp kan vragen. Dit kan je doen bij Stichting MIND of op de site van Proud2bme. Ook mag je mij altijd een berichtje sturen via Instagram of via het contact formulier op mijn blog.

2 gedachten over “Het gevecht #update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s