Food

Een week lang geen toegevoegde suikers eten.

Afgelopen week was de Suiker-challenge. Tijdens deze suiker-challenge is het de bedoeling om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Je mag dus wel natuurlijke suikers eten en drinken zoals fruit.

Nog altijd eten we gemiddeld 40 kilo suiker per jaar, per persoon. Dit zijn 28 suikerklontjes per dag! Dat is echt heel veel. De wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks maximaal 12,5 tot 15 suikerklontjes per dag. ( aan toegevoegde suikers)

Zelf vind ik dat nog steeds heel veel. GA maar eens elke dag 12,5 suikerklontjes eten, daar word je toch niet vrolijk van?

Wel vind ik dat volledig suikervrij eten overbodig is. We moeten namelijk ook gewoon kunnen genieten van een stuk chocolade of een lekker taartje tijdens de verjaardag. Een keer hier of door een snoepje tussendoor en een lekker ijsje in de zomer, dat moet gewoon kunnen. Maar elke dag aan 12,5 suikerklontjes binnenkrijgen is wel echt te veel.

Wel ben ik er tijdens deze challenge erachter gekomen hoe we die 12,5 suikerklontjes zo makkelijk binnenkrijgen. De Fabrikanten stoppen tegenwoordig ook echt overal suiker in, gewoonweg belachelijk!

Mij leek het eens interessant om eens mee te doen met deze challenge en eens te kijken hoe het is om alle toegevoegde suikers te laten staan. Hoe mij deze week is bevallen, lees je hieronder.

Suiker Challenge

Een week lang geen toegevoegde suikers, wat mag je allemaal niet?

De challenge is om 7 dagen lang geen toegevoegde suikers te eten en te drinken. Geen frisdrank, geen suiker/honing door de koffie/thee, geen vruchtensappen met suiker, geen chocolade, snoepjes, koekjes.

Maar daar blijft het niet bij, want wist je dat er zelfs in de meest dagelijkse producten suiker zit verstopt? Zelf in vele soorten chips, brood, crackers, voorverpakte vleeswaren, broodbeleg.

Eigenlijk dacht ik dat deze week een eitje zou worden voor mij. Ik eet namelijk al niet zoveel toegevoegde suikers, omdat mijn darmen er slecht op reageren, maar het is niet dat ik al volledig suikervrij eet. Eigenlijk ben ik er niet bewust mee bezig en lees ik ook niet eerst de etiketten voordat ik iets koop en eet.

Tijdens deze challenge moest ik natuurlijk wel de etiketten gaan ontcijferen om te kijken of er een vorm van toegevoegde suikers in zat. Gedurende week kwam ik er zo wel achter dat er in heel veel producten toch nog een vorm van toegevoegde suikers zat, dus moest ik mij toch meer aanpassen dan ik dacht. Of dit mij gelukt is lees je straks ook nog in deze blog.

Welke toegevoegde suikers zijn er allemaal?

Suiker wordt niet altijd alleen vermeld onder de naam “suiker” op het etiket, nee. De fabrikanten vinden het veel leuker om het ons, de consument het moeilijk te maken. Door het vermelden van andere, moeilijke benamingen voor suiker, hopen de fabrikanten dat de consument het niet herkent als suiker en dus sneller koopt.

Gelukkig kan je tegenwoordig veel op internet vinden en hier op deze site zie je een lijst met allemaal verschillende benamingen voor suiker.

Hoe ging deze week?

Over het algemeen is de week goed gegaan en volgens mij is het ook gelukt om de hele week bijna alle toegevoegde suikers te vermijden. Ja, je leest het goed, bijna. Ik heb namelijk deze week 1x een paprika broodje van de Albertheijn genuttigd en hier zaten toegevoegde suikers is.

Omdat ik pas 3 juni, op de dag van de start van de suiker-challenge pas besliste om mee te doen, was de eerste dag wel even improviseren. Wel kwam ik er gelijk achter dat er in een aantal producten die ik normaal dagelijks eet al suiker in verstopt zat. Zoals in volkoren cracottes, tosti quick, ontbijtcrackers spelt volkoren, beschuit, gerookte schouderham, eiwitrepen en kwarkspread.

Deze producten bleven dan ook netjes in de kast staan en verving ik met andere producten. Gelukkig zijn er ook heel veel producten die vrij zijn van nature suikers.

Welke producten kan je het beste eten als minder toegevoegde suikers wilt eten?

Natuurlijk kan je gewoon alle soorten verse groente en fruit eten. In fruit zitten wel suiker, maar dit zijn natuurlijke suikers. Ook kan je verschillende zuivel producten eten, als je maar niet kiest voor de zuivelproducten met een smaakje eraan. Vaak zitten hier suikers aan toegevoegd. Er zijn wel zuivelproducten met een smaakje, die vrij zijn van toegevoegde suikers. Deze producten zijn gezoet met zoetstof. Zelf heb ik geen problemen met zoetstoffen, zolang je er maar niet te veel ervan binnenkrijg.

Vaak als je kiest voor pure producten, zijn de producten sowieso suikervrij. Als je kijk naar koolhydraat producten zoals pasta, rijst, brood, crackers etc, dan is het wel verstandig om even goed het etiket te lezen.

Hoe ga ik nu verder?

Mijn week zonder toegevoegde suikers is goed verlopen. Ik heb inzicht gekregen in hoeveel producten er suiker aan toegevoegd is. Soms zelf schokkend… Ook kan ik mij nu indenken hoe moeilijk het soms is voor mensen met diabetes. Deze mensen moeten namelijk dag in dag uit heel goed alle etiketten doorlezen voordat ze iets zomaar kunnen eten.

Zelf ben ik niet van plan om volledig suikervrij eten. Voor deze week at ik ook al redelijk bewust en geloof ik ook niet dat ik dagelijks 12,5 suikerklontjes binnen krijg. Lichamelijk merkte ik ook geen verschil met deze week zonder suikers. Wel ben ik van plan om vaker te kiezen voor pure producten. Maar ik zal ook nog steeds genieten van een stukje chocolade, mijn beschuitje met jam, een lekker ijsje in de zomer.

Heb je nog meer vragen over suikervrij eten? Of hoe het mij deze week is ontgaan? Laat het weten hieronder in de reacties.

Groetjes Tiffany

3 gedachten over “Een week lang geen toegevoegde suikers eten.

  1. Hoi Tiffany, wat goed om te lezen dat het je gelukt is om zo goed als suikervrij te eten en dat je wel nog gaat genieten van iets lekkers zoals chocolade! Wat ik me nog afvroeg.. Heb je lichamelijk of geestelijk veranderingen opgemerkt door geen toegevoegde suikers te eten? Verbeterd dit bijvoorbeeld je stemming? Liefs..

    Like

    1. Hoi Lisa, lichamelijk en geestelijk heb ik geen veranderingen of merkwaardige dingen opgemerkt. Voor deze week at ik ook niet super veel suiker, waardoor het voor mijn lichaam niet een hele grote verandering was. Ik denk als je een groot verbruiker bent van suiker, dat je dan wel veranderingen zal opmerken. Groetjes Tiffany

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s