Food·persoonlijk

Alleen maar denken aan eten

IMG_0738Wanneer is het tijd voor mijn ontbijt? Wat ga ik eten? Wat eten we vanavond? Wat kan ik nog meer eten vandaag? Hoeveel mag ik eten? Hoeveel calorieën zitten erin? Hoe laat eten we vanavond? Hoe laat ga ik mijn avondsnack nemen? Heb ik niet te veel gegeten vandaag? Zijn mijn verhoudingen van eiwitten, koolhydraten en vetten wel goed? Heb ik niet te ongezond gegeten? Wordt ik hier niet dik van?

Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan. Herken je dit? Elke dag weer dezelfde vragen. Tijdens mijn eetstoornis was ik 24 uur per dag bezig met eten. Ja 24 uur, zelfs als ik sliep droomde ik erover en ik lag er soms nachten van wakker.

Tijdens deze periode kon ik mij nergens anders op concentreren. Als iemand iets tegen mij zei, hoorde ik het maar voor de helft en een paar minuten later was ik het alweer vergeten. Op school had ik het geluk dat ik een mbo-opleiding volgde, wat voor mij erg makkelijk was. Ik hoefde mij nergens op te concentreren en haalde toch goede cijfers. Daar had ik het geluk mee, maar vaak lees ik op instagram dat het bij vele van jullie vaak slechter gaat met school als je heel veel met eten bezig ben. Daarom deel ik vandaag mij tips om minder met eten bezig te zijn.

Deze tips baseer ik op mensen die last van een eetstoornis hebben, maar ze kunnen ook heel goed helpen voor mensen zonder eetstoornis.

  • Maak van te voren een planning met wat je gaat eten die dag. Schrijf hierop hoeveel, wat en de tijden. Dit is natuurlijk niet iets wat je vast moet houden voor je hele leven, want het is de bedoeling dat je later gewoon op gevoel kan eten en kan eten wat je wilt wanneer je wilt. Maar om zo min mogelijk elke dag te denken aan eten is dit een goede tijdelijke oplossing. (onthoud TIJDELIJK)
  • Vaak ga je nog meer denken over eten, als je niks te doen hebt. Zoek dan voor wat afleiding. Ga even een stukje wandelen met iemand, of wat tekenen/knutselen, luister een lekker muziekje of ga een leuke film kijken. (comedyfilms hielpen bij mij perfect)
  • Ga niet de hele dag op instagram kijken naar food-foto’s. Hierdoor ga je zelf steeds meer aan eten denken.
  • Eet elke dag op een vast tijdstip, zodat je daar al geen zorgen over hoeft te maken.  Ga daarna experimenteren om op andere tijdstippen te gaan eten, zodat je leert dat het helemaal niet uitmaakt hoe laat je iets eet.
  • Ben je bang dat je te ongezond eet, ga dan langs een diëtiste en vraag die om advies. Ook staan er op de site van Proud2bme hele goede en gezonde eetlijsten.

IMG_0710Probeer na het volgen van deze tips elke dag beetje bij beetje de controle los te laten. Ik weet hoe moeilijk het is, want controle is de enige houvast die je hebt. Maar wil je nou echt je hele leven elke dag bezig zijn met eten? Nergens anders aan denken behalve aan eten? Je niet op je schoolwerk kunnen concentreren omdat je alleen maar denkt aan eten en hierdoor niet de studie die wilt doen kan gaan doen?

Er is zoveel meer dan elke dag bezig zijn met alleen maar te denken aan eten. Je kan zoveel meer bereiken als je de controle los laat. En nee, er gaat niks vreemds gebeuren als je de controle loslaat.

Sinds dat ik veel minder bezig ben met eten geniet ik zoveel meer. Ik ben weer begonnen met een opleiding en heb voor het eerst ook gewoon contact met mijn klasgenoten. Normaal zat ik altijd alleen in een hoekje, bezig met het maken van mijn eet-planning. Nu zit ik gewoon gezellig bij mijn klasgenoten en kan ik met ze meelachen, want ik hoor nu gewoon alles wat ze zeggen en niet meer de helft. Er is zoveel meer ruimte in mijn hoofd ontstaan, nu ik niet meer 24 uur lang aan eten denk. Zoveel meer ruimte voor leukere dingen.

De eerste stappen om de controle los te laten zijn zwaar, maar zodra je jezelf hier doorheen vecht zal je zoveel gelukkiger zijn. Dus ik zeg je één ding: Ga ervoor, vecht tegen die eetstoornis, vecht tegen die gedachtes en kies voor het leven. Het zal je zoveel rust geven en je zal zoveel gelukkiger zijn.

Ik hoop dat dit artikel ook jou zal helpen om meer bezig te zijn met leuke dingen en niet meer 24 uur lang met die vragen in je hoofd te zitten.

Groetjes Tiffany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s