persoonlijk

Hoe kom je van je eetbuien af?

In een eerder artikel heb ik jullie laten weten dat ik ook een periode van eetbuien heb gehad. Dit noemen ze ook wel Binge Eating Disorder. Ik kan gelukkig zeggen dat ik daar volledig vanaf ben, waar ik heel dankbaar voor ben. Natuurlijk heb ik nu wel een een moment dat ik iets meer chips eet dan ik had moeten eten, of dat ik iets teveel overdrijf met mijn avondsnack. Maar dit is niet gelijk een eetbui, want soms vraagt je lichaam naar wat extra’s en dan moet je ook gewoon wat extra’s nemen. Elk mens heeft wel eens dat die een hele reep chocolade binnen een uurtje opeet, of een hele zak chips tijdens het kijken van een film naar binnen werkt. Dit is gewoon heel normaal. Zolang je daarna gewoon weer kan stoppen en niet helemaal doorslaat in het eten.

Niet compenseren naar een eetbui.

Als je een eetbui hebt gehad, voel je jezelf vaak schuldig. De gedachtes om de dagen erna een stuk minder te eten, om te compenseren zijn vaak aanwezig. Dit is één van de grootste fouten die je kan maken, want door compenseren wek je juist weer eetbuien op. Hoe? Nou als je de dagen erna jezelf dingen ga verbieden krijg je juist weer extra trek in die dingen. Ook omdat je de dagen erna minder heb gegeten heb je ook weer meer honger. Cravings + honger = eetbui. Dus compenseer nooit na een eetbui.

Praat erover

Heb je last van eetbuien en weet je niet waardoor het komt en hoe je er zelf vanaf moet komen, praat er met iemand over. Zoek iemand op waarmee je goed kan praten. Misschien kan je familie of je vrienden helpen of ga praten met je huisarts, want die kan je doorverwijzen naar een therapeute die jou kan helpen.

Zoek naar de oorzaak van jouw eetbuien

Voordat je kan werken aan je eetbuien, is het belangrijk dat je weet waar je eetbuien vandaan komen. Ga dus eerst opzoek naar de oorzaak ervan, vraag hiervoor desnoods hulp van een therapeut of psycholoog. Ik had eetbuien doordat ik eenzaam en alleen was en omdat ik al meer dan een jaar te weinig at elke dag. Bij iedereen is de oorzaak van eetbuien anders, ga dus opzoek naar de oorzaak van jouw eetbuien.

Eet voldoende

Vaak heb je eetbuien omdat je gewoon honger heb. Of omdat je een lange tijd te weinig hebt gegeten en jezelf lekkere dingen hebt verboden. Als je dan jezelf eindelijk iets lekkers gunt, wilt je lichaam meer en meer, omdat die dat een hele lange tijd niet heb gehad. Je lichaam profiteert dus van dat moment.

Dus zorg ervoor dat je gewoon elke dag voldoende binnenkrijg en dat je jezelf niks verbied. Het is echt niet erg om een stuk chocolade of een bakje chips te eten als je daar trek in heb. Een gebalanceerde levensstijl noemen ze dat. Geniet dus ook gewoon lekker van je stuk taart, je pizza, bakje chips of chocolade, want dat heeft je lichaam ook gewoon nodig.

Vraag een diëtiste om hulp

Kom je er zelf niet meer uit qua voeding? Weet je naar al die tijd niet meer wat een normaal voedingspatroon is? Vraag dan een diëtiste om hulp. De diëtiste kan je helpen om weer een normaal voedingspatroon op te pakken. De diëtiste zal samen met jouw een eetlijst maken, waarmee je elke dag voldoende eet en dat je jouw lichaam geeft wat die nodig heeft.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben?

Wil je hier nog meer artikelen over lezen en of je andere ideeën voor artikelen, laat het mij weten!

Groetjes Tiffany

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s