persoonlijk

Wat is een Depressie

Vandaag even een hele andere blog dan normaal. Geen recept, review of een blog rondom eetstoornissen en herstel. Deze blog gaat over depressie. Het is 3:36 ’s nachts wanneer ik dit typ en ik weet niet hoe deze blog helemaal in stand ga komen, maar ik ga gewoon een beetje van mijn aftypen. Soms is dat gewoon even het beste.

Waarom ik hier een blog over schrijf? We leven in 2021 en er heerst nog steeds een taboe rondom mentale/psychische problemen zoals een depressie en dit moet veranderen. Er zijn zoveel jongeren die er niet over durven te praten, bang om uitgelachen te worden, bang om er niet meer bij te horen en bang om niet gehoord te worden. Er zijn heel veel verschillende mentale/psychische probleem waar last van kan hebben, maar ik schrijf het nu over depressie. Dit doe ik omdat ik hier zelf ervaring mee heb en daar beter over kan schrijven dan over andere mentale/psychische probleem. Dit wil dus niet zeggen dat je andere mentale/psychische probleem niet voor hulp moet zoeken. Als je denkt dat het niet zo goed met je gaat, vraag om hulp. Wacht niet te lang. Denk niet “het valt wel mee”. Misschien valt het voor jou nu wel mee, maar je kan niet in de toekomst kijken en het is beter om zo snel mogelijk ervoor te zorgen dat jij jezelf weer wordt.

In mijn story’s op Instagram vroeg ik aan jullie welke dingen ik moest benoemen in mijn blog. Hier kreeg ik heel veel reacties op en daarom kan ik nu niet alles behandelen. Als deze blog goede respons krijg zal er een vervolg komen met de andere onderwerpen.

Wat is een depressie?

Even heel simpel gezegd is een depressie een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware somberheid. Maar net zoals een eetstoornis, uit een depressie zich bij iedereen anders.

Veel mensen denken dat iemand met een depressie die hele dag somber is, de hele dag in bed ligt, luistert naar donkere muziek, nooit lacht, nooit leuke dingen doet, de wereld haar, zichzelf haat, denkt aan de dood en ga zo maar door. Maar dit zijn wel allemaal hele heftige dingen. Wist je dat iemand met een depressie niet de hele dag somber is? Wist je dat iemand met een depressie ook gewoon leuke dingen kan doen.

Op internet lees je vaak een aantal punten waaraan je kan merken of je een depressie hebt. Deze punten zal ik hieronder ook even delen. Wel wil ik er heel hard bij schreeuwen, dat dit geen checklist is. Dat je niet eerst last moet hebben van alle deze punten voordat je een depressie kan hebben. Misschien heb je namelijk last van maar een of twee punten, maar dat betekent niet dat je geen depressie kan hebben en dat je gewoon maar door moet gaan met je leven en accepteren dat je jezelf niet oké voelt.

 • een sombere stemming
 • vermindering van interesse
 • in weinig tot geen dingen meer plezier hebben.
 • gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
 • slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen
 • een onrustig gevoel hebben, moeite met stil zitten
 • futloos, lusteloos, traag en moe zijn
 • gebrek aan energie hebben
 • prikkelbaarder zijn
 • het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel
 • concentratie probleem, moeite met nadenken en beslissingen nemen
 • veel piekeren en piekergedachten hebben
 • weinig tot geen zin in seks
 • vaak denken aan de dood en aan zelfdoding.

Hierboven lees je dus een aantal punten, maar ik wil nogmaals herhalen. Heb je last van maar een of twee punten, maar merk je toch aan jezelf dat het niet goed gaat. Vraag om hulp, praat met iemand in je omgeving. Hou het niet voor jezelf, want dat wordt het vaak erger. Heb je nou niemand in je omgeving waarmee je kan of durft te praten? Dan staat de huisarts ook altijd voor je klaar. De huisarts is er namelijk niet alleen voor lichamelijke klachten, de huisarts is er ook voor je als je mentale klachten hebt. Hij/zij kan je helpen om een goede instantie te vinden voor hulp.

Een depressie en dan?

Een depressie is niet iets waar je het hele leven last van hoeft te houden. Als je opzoek gaat (met hulp van eventueel een huisarts) naar hulp, kan je er verschillende soorten therapie voor krijgen. Vaak wordt er per persoon bepaald welke therapie het beste bij diegene past. Bij sommige personen wordt naast therapie ook medicatie voorgeschreven, maar medicatie is geen langdurige oplossing. Er zal daarnaast ook therapie moeten worden gevolgd.

Hierbij laat ik het voor deze blog. Het is vooral een algemene blog geworden over depressie en ik hoop dat er lezers zijn die er wat aan hebben. Dat ik het wat duidelijker heb kunnen maken over wat een depressie nu is en dat iemand met een depressie niet gelijk elke dag somber in bed hoeft te liggen.

Nou is mijn vraag aan jullie. Willen jullie meer informatie hierover lezen? Willen jullie dat ik meerdere onderwerpen rondom depressie ga bespreken?

Ook wil ik duidelijk zijn dat ik deze blog schrijf vanuit mijn eigen ervaring. Zelf kamp ik op dit moment ook met een depressie en hier heb ik sinds kort ook hulp voor. Ik heb niet zelf om hulp durven te vragen, bij mij kwamen ze erachter nadat ze de uitslag van mijn persoonlijkheidsonderzoek hadden gelezen. Toen gingen ze erover vragen en toen durfde ik er pas eindelijk open over te praten. En daarom schrijf ik ook deze blog met de hoop dat ik anderen kan helpen. Maar het kan dus zijn dat jij een depressie anders ervaar dan ik.

2 gedachten over “Wat is een Depressie

 1. Fijne blog ❤️ Vooral goed om te bespreken dat je niet altijd somber bent. Ik weet nog dat ik heel diep zat, maar wel naar school/stage/werk ging. Toen mijn psychiater het woord depressie zei reageerde ik met “maar ik lig toch niet de hele dag in bed?” Uiteindelijk wel uitgevallen op mijn werk en zelfs de bedrijfsarts zei “ga maar gewoon werken mevrouw, u zit er niet slecht uit” terwijl ik toen écht niet meer kon werken omdat ik hele tijd paniek aanvallen had en moest huilen. Maar juist daar bij de vreemde dokter dat natuurlijk niet kon laten zien.

  Like

  1. Dankje!
   Wat stom dat die bedrijfsarts zomaar zegt dat je gewoon maar moet werken, dat zou niet mogen! Hij zou jou moeten aanraden om eens langs de huisarts te gaan om te praten en dan pas verdere conclusies te gaan trekken. Ik hoop dat er meer bekendheid komt rondom depressies, zodat zulke reacties van mensen niet meer voorkomen

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s